19-11-1942 De Russische generaal Zjoekov begint met de omsingeling van de door de Duitsers bedreigde stad Stalingrad. Er worden 250 duizend Duitsers ingesloten die voor een groot gedeelte door de Russen en door toedoen van de beruchte Russische winter werden afgeslacht. Achteraf bezien was dit het keerpunt in de 2e wereldoorlog.
06-06-1944 Geallieerde troepen landen op de kusten van Normandië. De bevrijding van West Europa wordt ingezet. Begin September waren de bevrijders gevorderd tot en met Zuid- Limburg, met uitzondering van de Zuid-Oost hoek. Helaas voor ons, inwoners van Dieteren en Susteren stopte de opmars vlak voor Susteren aan de zuidkant, en aan de overkant van het Julianakanaal aan de westkant. Voor de bewoners moest het ergste van de oorlog nog komen. Er zouden nog maanden volgen van bombardementen, beschietingen, roofpartijen en razzia's en uiteindelijk volledige evacuatie naar Midden- Limburg en de drie noordelijke provincies.
28-10-1944 Door geallieerde vliegtuigen wordt de Maasbrug bij Venlo gebombardeerd hetgeen enigszins uit de hand liep. Het resultaat voor de burgerbevolking was een half verwoeste stad, 285 doden en enkele honderden gewonden.
06-11-1944 De bewoners van Dieteren en Susteren krijgen, na twee maanden artillerievuur en leven in zelf gegraven schuilkelders in tuin of bongerd, het bevel dat zij de volgende dag op eigen gelegenheid moeten evacueren naar de dorpen in Midden -Limburg, 's Anderendaags ziet men onder begeleiding van Duitse militairen, zwaar bepakte groepen strompelende voetgangers, jong en oud, volgeladen kinderwagens, handkarren en boerenkarren richting noorden vertrekken op weg naar Montfort, St. Odiliënberg, Posterholt, Vlodrop en Melick. Een urenlange tocht van soms meer dan 15 km. Men krijgt er nog rillingen van als men tegenwoordig de herkenbare beelden op TV ziet uit Bosnië en Kosovo.
17-01-1945 Het totaal kapotgeschoten en ontvolkte Dieteren wordt bevrijd. Susteren volgt een dag later. In de komende maanden zouden de verdreven inwoners langzamerhand weer terugkomen. De samensteller van dit boek arriveerde met ouders en enkele broers en zussen pas 4 maanden later, op 20 mei 1945 vanuit Tzummarum in Friesland. Hun evacuatiereis naar het noorden, met telkens dagen of weken onderbreking, via St. Odiliënberg, Maalbroek, Herkenbosch, het Duitse Bruggen en een treinreis van 3 dagen en 2 nachten in goederenwagons en veewagens naar Friesland, was ten einde. Zo verging het velen.
19-01-1945 Een tiental kilometers ten noord-oosten van Dieteren en Susteren werd het Midden-Limburgse Montfort, een dorp met amper 1800 inwoners maar volgepropt met nog eens ruim 5000 oorlogsvluchtelingen, dagenlang, van 19 tot 23 januari bestookt door Engels artillerievuur en drie dagen achter elkaar bezocht door bommenwerpers die 7 bombardementsvluchten uitvoerden. Binnen enkele dagen veranderde het dorp in één grote puinhoop. De ruim 17.000 granaten en meer dan 100 zware bommen deden hun werk. Na afloop werden 189 doden en honderden ernstig en licht gewonden geteld. Van de 310 woningen en boerderijen die het dorp rijk was, waren er 111 totaal verwoest of onherstelbaar beschadigd, 95 zwaar beschadigd, en 104 licht beschadigd. Na de bevrijding bleek dat de Engelsen er van uit waren gegaan, dat zware Duitse tegenstand te verwachten was. Er waren echter slechts enkele tientallen Duitse soldaten in het dorp aanwezig. Onze "bevrijders" hadden zich vergist.....
17-03-1945 Te Midlaeren in Drente overleed Maria Catharina Schulpen, echtgenote van Toon Pustjens uit de Echterstraat in Dieteren. Zij behoorde tot stam B. Zie toelichting aldaar onder volgnr. 07-577. Evenals alle inwoners van Dieteren en omliggende plaatsen werd ook zij gedwongen om te evacueren, en kwam zodoende in Drente terecht om nooit meer terug te keren.
06-08-1945 Op 6 augustus 1945 om 8.15 uur werd het nieuwe wapen van de Amerikanen, de atoombom afgeworpen boven Hiroschima in Japan. Enkele dagen later volgde Nagasaki. Een week later, op 14 augustus volgde de Japanse overgave. De 2e wereldoorlog was voorbij.